AIDS Világnapi Konferencia

2023. dec. 1. - 2024. febr. 29.

Jelentkezéshez lépjen be!

  • Akkreditálva:
  • Időtartam: 1 óra
  • Részvételi díj: nincs
  • Szervező: Pro Infectológia Alapítvány
Vissza az események listájához

----- Az előadások december 3-tól, 3 hónapon keresztül lesznek elérhetőek! ----- 

35 éve tartják az AIDS Világnapját december 1-én, amikor világszerte felhívják a figyelmet a HIV-vel kapcsolatos egészségügyi, társadalmi és szociális problémákra. 1988 óta hihetetlen fejlődés történt a HIV prevenció és a HIV/AIDS betegek kezelése terén. Napjainkban egy időben felállított diagnózissal, a korszerű, kombinált, hatékony és szinte mellékhatásmentes vírusellenes kezeléssel a HIV-fertőzöttek életkilátásai hasonlóak a vírusmentes személyekéhez. Egy kombinált, hatékony gyógyszeres terápiában részesülő HIV-fertőzött fertőzőképessége gyakorlatilag nulla, azaz a kezelésnek komoly járványügyi jelentősége is van.  Azok a várandós nők, akik a terhesség ideje alatt vírusellenes kezelésben részesülnek, szinte 100%-ban egészséges újszülöttnek adnak életet, ami felveti a hazai kötelező HIV-szűrés bevezetésének lehetőségét.

Világszerte 39 millió személy fertőződött meg HIV-vel, csak 2022-ben 1,3 millió új fertőződés történt és több, mint 600 000 ember halt meg a HIV/AIDS betegség következtében. Magyarország továbbra is az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, ahol évente 2-300 új fertőzöttet, 40-50 új AIDS beteget diagnosztizálnak és 20 alatt van az évente AIDS miatt elhunytak száma. Az utóbbi néhány évben a fertőzött nők száma kissé emelkedett és több esetben perinatális HIV átvitel is történt olyan édesanyák újszülöttjeinél, akik nem tudtak HIV-fertőzésükről.

A HIV/AIDS elleni harcnak továbbra is gátat szab a megfelelő tájékoztatás és ismeretek hiánya, ami stigmatizációhoz és diszkriminációhoz vezet az alacsony prevalenciájú országokban. A fejlődő, főleg afrikai országokban a HIV járvány terjedését segíti az információhiány, a prevenció elégtelen volta, a korai diagnózis és a kezeléshez való hozzáférés hiánya.

Megtekinthető előadások